Porin Palloilijat

Alasarjasta eväät ensi kauteen

Julkaistu: 22.08.2012 - 14:27

Porin Palloilijat jäi lopulta parin pisteen päähän yläloppusarjapaikasta. Tässä vaiheessa voisi jossitella loputtomiin. Mitä jos olisimme onnistuneet kääntämään yhden neljästä tasapelistä voitoksi? Olisimmeko voineet valmistautua johonkin peliin paremmin? Entä jos maalivahtimme eivät olisikaan loukkaantuneet? Tai jos Mattila olisikin jäänyt pelaamaan meille? Selityksiä saa kyllä aikaiseksi, jos haluaa, mutta jaetuilla korteilla on pelattava. Vaikka PoPa jäi kauden tavoitteestaan eli yläloppusarjapaikasta, ei joukkueen tähänastiseen suoritukseen voi olla pettynyt.

Alkukausi oli kehityksen aikaa

On  hyvä muistaa, että joukkue kasattiin todella nopeasti. Iso osa pelaajista tuli mukaan pelkästä halusta pelata jalkapalloa, vaikka heillä ei sen suurempaa kokemusta lajista kilpatason puolelta ollutkaan. Joukkuehenki ja yhtenäisyyden tunne olivat kuitenkin läsnä heti alusta alkaen. Viidentoista asteen pakkasessa jäätynyttä palloa potkimassa ollut porukka on edelleen mukana ja heidän ympärilleen kerääntyneet pelimiehet on toivotettu tervetulleiksi taitotasoon katsomatta. Yhdenkään pelaajan mukaan ottamista en kadu. PoPan mukana on nähty, ja tullaan toivottavasti näkemään jatkossakin, sellaisia persoonia joita yksikään joukkueen mukana ollut henkilö ei varmasti tule unohtamaan – pelkästään hyvässä mielessä.

Luonnollisesti tämän yhtenäisyyden ja joukkuehengen hyödyntäminen pelitilanteessa ei ollutkaan niin helppoa. Harva joukkueen pelaajista tunsi entuudestaan pelikavereidensa pelitapaa, heikkouksia, vahvuuksia tai persoonaa. Kokemattomuus heijastui joidenkin kohdalla todella voimakkaasti. Valmennuksen puolellakaan ei tehty tarpeeksi aikaisin tarpeeksi selviä linjoja siitä, miten tämän joukkueen tulisi pelata. Kokemattomuuden piikkiin menee sekin. Siitä kärsittiin ensimmäiset ottelut, mutta se oli lähinnä välttämätön paha. Kauden edetessä pelaajat alkoivat löytää toisensa kentällä ja muistivat ehkä muutaman kaverin nimenkin. Peli parani koko ajan. Jokainen pelaaja kehittyi myös henkilökohtaisella tasolla.

Nyt kun muistelee ensimmäisiä sarjapelejä, niin onhan PoPan peli ottanut huimia askeleita eteenpäin – niin pelillisesti kuin henkisestikin. Missään nimessä ei kuitenkaan olla valmiita, koska tästä porukasta saa vielä paljon enemmänkin irti. Tämän kauden tarkoitus onkin olla se ensimmäinen askel joukkueen pohjan luomisessa, ja vastoinkäymisistä huolimatta olemme edelleen aikataulussa. Seuraavasta kaudesta on kuitenkin turha puhua vielä sanallakaan, sillä tämäkin kausi on vielä pahasti kesken.

Hyvissä asemissa loppukauteen

Alaloppusarjaan lähdetään hakemaan yksinkertaisesti pelkkiä voittoja ja sen mukana koko sarjan voittoa. Harjoitukset jatkuvat normaalisti ja pelaajilta tullaan varmasti vaatimaan ihan samanlaista panosta kuin alkusarjassakin. Tietysti myös taustahenkilöiltä odotetaan edelleen hyvää ja motivoitunutta asennetta joukkueen toimintaa kohtaan. Eihän pelaajilta voi vaatia hyvää asennetta jos joukkueen pyörittäjiltä ei sellaista löydy. Tässä kohtaa ei saa väsähtää, vaan kausi on vietävä täysillä loppuun asti.

Alaloppusarjan lähtötilanne:

MInto        7    5    2    0    24 – 8        17
PoPa        7    4    3    0    17 – 6        15
FC HaPo    7    3    2    2    24 – 26    11
FC Ulvila2    7    3    1    3    16 – 15    10
RuosV        7    2    3    2    16 – 16    9
FC Eurajoki    7    2    1    4    15 – 24    7
MäKi        7    2    1    4    20 – 22    7
MuSa3        7    0    1    6    10 – 25    1

Sinimyrsky pääsee aloittamaan sarjan hyvistä asetelmista, vain kaksi pistettä kärkipaikkaa jäljessä. Mukaan on siis laskettu mukana olevien joukkueiden keskinäisten otteluiden tulokset alkusarjasta. Kuten taulukosta huomaa, PoPaa vastaan on näissä otteluissa tehty vain kuusi maalia ja neljästä niistä vastasi FC HaPo. Seitsemästä pelistä taivaansinisten saldoksi jäi neljä voittoa ja kolme tasapeliä, yhtään tappiota ei tullut. PoPa nollasi vastustajan neljä kertaa ja päästi vain yhdessä pelissä enemmän kuin yhden maalin.

PoPan ottelut alaloppusarjan joukkueita vastaan alkusarjassa:

PoPa – Minto        1–1
MuSa2 – PoPa        0–0
PoPa – FC Ulvila2    3–0
PoPa – FC HaPo    4–4
PoPa – RuosV -    3–1
PoPa – MäKi        4–0
FC Eurajoki – PoPa    0–2

Kuten yläpuolella olevista tuloksista voi päätellä, on alaloppusarjan voittaminen kaikessa mielessä realistinen tavoite joukkueelle. Oikeastaan se on ainoa järkevä tavoite. Nyt on hyvä tilaisuus kehittyä joukkueena ja saada sitä itsevarmuutta, joka on ollut jossain määrin kadoksissa pitkin kautta. Hyvä suoritus tämän kauden loppuun antaa eväitä tulevaan, ja seuraavaan kauteen voidaan lähteä huomattavasti kokeneempana ja valmistautuneempana kuin tähän kauteen lähdettäessä.

Nyt keskitytään vain siihen seuraavaan peliin ja mietitään tulevia asioita myöhemmin. Tervetuloa seuraamaan Porin Palloilijoiden otteita syyskaudelle!

Tuukka Hakala
Kirjoittaja on Porin Palloilijoiden valmentaja

Sivuston toteutus | Kukumo Creative